torsdag 8. oktober 2015

Smågodt fra Tuddal: Anleggstid på Rjukan, slik Tov Reisjå opplevde den


Tov Reisjå (1865 - 1938) var fra Tuddal og arbeidet som lærer i Hjartdal. Han brukte mye tid på å samle folkeminner og stoff om gårder og slekter i kommunen med tanke på å skrive ei bygdesoge. 

"Her er nu langt andre forhold siden der blev saa mange anlæg paa Rjukan. Der er lagt ledning mellom Rjukan og Oslo. Kraftledningen er lagt gjennem Gausdalen, vestom Bjaarvatnet, forbi Rinde og Sønderland til Gransherad og videre til Kongsberg. Mens arbeidet stod paa blev der bygget transportvei over fjeldet, saa nu kan man kjøre med slæde fra Tuddal til Vaaer i Tinn. Det kom motorbaater i Gausdalen, og man kjørte master og traad paa sneføre. I alle fald ligger der nu en masse byfolk - fra Rjukan og Notodden. Mange av arbeiderne paa Rjukan har leiet sig hus eller bygget sig hytter i nærheten av Rjukan. Men det er nu helst helgetiden og ferier man benytter til slike fjeldturer. Bønderne har leiet bort mange av sine fjeldstrækninger til byfolk, og det er noget av et eventyr med de radioapparater som nylig er sat ind i fjeldstuerne."

Arkivet etter Tov Reisjå er nylig ordnet og blitt del av samlingen på Norsk industriarbeidermuseum og ligger bevart på Vemork, med arkivnummer A-1184. Registeret er tilgjengelig på arkivportalen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar